Пн-Пт: 10:00-18:00
Сб: 10:00-15:00
Нд: вихідний
Вхід в особистий кабінет
Акції

12 Августа 2017

У той час як більшість користувачів відмовляються від стаціонарних комп'ютерів на користь мобільних пристроїв, професійні дизайнери та фотографи нарощують потужність настільних ПК.

Втім, робота з графікою вимагає не тільки продуктивного заліза: без хорошого монітора будь-які спроби «зробити красиво» приречені на провал. На що варто звернути увагу при виборі професійного графічного монітора і як не заплутатися в різноманітті характеристик і незрозумілих абревіатур?



1. Перше, на що варто звернути увагу - це, звичайно ж, передача кольору, яка повинна бути максимально природною, адже нікому не хочеться отримати на печатці червоні особи або блакитну траву. Стандартні офісні екрани здатні відображати близько 16 мільйонів квітів, але для професійного пристрою цього недостатньо. Щоб зрозуміти, наскільки хороший монітор з цієї точки зору, зверніть увагу на його колірне охоплення:

 

– sRGB – мінімально необхідний колірний обхват для роботи з графікою;

– Adobe RGB – стандарт індустрії, в якому працюють більшість професійних моніторів;

– NTSC – ще один стандарт, який забезпечує самі живі і природні кольори. Наприклад, колірний обхват деяких нових NTSC-моделей Philips становить до 130% від sRGB!

 

 

2. Ще один важливий параметр - розмір діагоналі монітора і співвідношення сторін. Колись 21-дюймовий екран був здатний ощасливити будь-якого дизайнера, але сьогодні навіть 27-дюймові вважаються маленькими. Чим просторіше, тим краще: на великому моніторі зручно розміщуються всі інструменти і плагіни, немає необхідності скролить зображення, а при бажанні можна навіть паралельно працювати в декількох вікнах. 32 або навіть 40 дюймів - цілком відповідний розмір для професійного монітора.

Що стосується співвідношення сторін, то стандартним для роботи з графікою вважається 16: 9. Широкоформатні монітори 21: 9 теж виглядають привабливо, але спокушатися ними не варто: вони набагато менш ергономічні.

 

 

3. З розширеням монітора все просто: воно повинно рости разом з розмірами екрану. Для невеликих дисплеїв цілком достатньо Full HD, але якщо діагональ більше 27 дюймів, то Quad HD - це необхідний мінімум для комфортної роботи. А моделі-гіганти отримують дозвіл 4К - 3840х2160 пікселів, що дає зображенню на моніторі неймовірну деталізацію навіть при максимальному наближенні.

4. Технологія виготовлення екрана - ще один важливий параметр при виборі екрану. Для роботи з графікою підходять два типи матриць: VA (vertical alignment) і IPS (in-plane switching). І ті, і інші мають відмінні кути огляду, однак VA-екрани трохи поступаються IPS в яскравості і точності передачі кольору. Втім, виробники навчилися компенсувати ці відмінності: наприклад, Philips застосовує в своїх VA-моніторах технологію Ultra Wide-Color, яка забезпечує чудове відображення квітів. При цьому VA-екрани в порівнянні з IPS, більш контрастні, здатні краще передавати глибокий чорний колір і при цьому споживають менше енергії.

5. Прямий або зігнутий? Кілька років тому альтернативи прямим моніторів просто не було, але технології не стоять на місці. Вважається, що вигнуті монітори дозволяють краще зосередитися на роботі: кривизна екрану повторює природну траєкторію людського погляду, покращуючи сприйняття картинки на екрані. Однак багато фотографів і дизайнерів вважають, що вигнуті моделі гарні тільки для перегляду готової графіки, а для її створення краще підходять класичні плоскі монітори, які не спотворюють картинку.

 

На що ще варто звернути увагу? Налаштування по висоті і куту нахилу, сумісність з іншими пристроями, час відгуку - все це, так чи інакше, впливає на роботу, хоча і не так сильно, як ті п'ять основних параметрів, які ми розглянули вище. Орієнтуйтеся на свої завдання, тестуйте, вибирайте, творіть!

Назад до списку статей